Mijn eerste wedstrijd

Een judo wedstrijd is altijd een beetje spannend om aan mee te doen, hoe vaker je meedoet, hoe makkelijker en minder spannend het zal worden. Nog beter is dat je een beetje weet hoe het werkt zodat je jezelf een beetje kunt voorbereiden.

Het begint allemaal bij het opgeven op de website van dekings.nl. Onder het kopje Wedstrijden kun je je opgeven voor wedstrijden. Zodra je dat gedaan heeft, dan geeft onze club je door aan de organisatie van de wedstrijd en een paar weken later krijgen wij dan de kaartjes van onze deelnemers. Deze kaartjes zetten wij weer op de website en moet je dan downloaden, printen en meenemen naar de wedstrijd zodat ze je kunnen wegen en aanmelden voor het toernooi.

Als je naar een judo wedstrijd gaat, denk er dan goed om dat je van te voren goed eet en drinkt, deze energie heb je nodig om zo sterk als mogelijk op de mat te staan! Neem een flesje drinken mee en soms is het noodzakelijk dat je ook een rode judo band hebt. (Ben je nog heel jong dan ligt deze vaak bij de wedstrijdtafel en dan mag je hem lenen.)

Op bijna alle wedstrijden moet je voor dat je gaat judoën even wegen. Hier kijken ze of je goed op gewicht bent en nog in je gewichtsklasse past, als je van te voren weet dat dit niet meer gaat lukken dan kun je beter even de wedstrijd organisatie bellen of mailen dat je naar een andere klasse moet.

Na het wegen kom je in de sporthal waar ze allemaal judo matten hebben neergelegd en dan moet je jou judomat even opzoeken, je kijkt op je briefje op welke mat je moet en je meldt je bij de betreffende jury tafel (de tafel naast de mat waar de scoreborden op staan). Als je dit gedaan hebt dan zoek je even snel je trainer op, meestal is hij er ook om je nog even extra te helpen tijdens de wedstrijden. Ga naar hem toe om te vertellen dat je er bent en op welke mat je moet judoën.

Zodra jou blok begint dan zitten alle judoka’s naar de jurytafel op de bankjes te wachten totdat de jury jou verteld dat je de mat op moet. Als je van de twee judoka’s de onderste bent op het briefje dan moet je de rode judo band om. Deze band is voor de scheidsrechter om verschil tussen jou en je tegenstander te zien. Als jullie heel veel op elkaar lijken dan is het soms lastig om te zien wie de judo worp heeft gemaakt en dus de punten verdiend.

Poule

Dit is een voorbeeld van een poule. Je kunt zien aan de open vakjes wie tegen elkaar moeten judoën. Zo zie je dat de eerste wedstrijd Elske tegen Jornt zal zijn. Jornt staat hier onder Elske op het poule blaadje en dus zal Jornt de rode judo band moeten dragen.

Wat je als laatste nog moet weten om de regels goed te begrijpen is dat er verschillende leeftijdsklasses zijn waar judoka’s onder vallen. Elke leeftijdsklasse heeft andere voorwaarden en regels tijdens de wedstrijd. In de judo wereld is iedereen op 1 januari jarig, dus alleen het jaar waarin je geboren bent is belangrijk. Als het nu 2016 is dan zijn alle judoka’s die geboren zijn in 2005 of later -12. Alle judoka’s die geboren zijn in 2002 worden dit jaar 14 en zijn dus -15 judoka’s.

Een judo wedstrijd duurt 2 minuten voor -12 judoka’s, 3 minuten voor -15 judoka’s, 4 minuten voor -18 judoka’s en oudere judoka’s moeten vijf minuten judoën. De houdgreep tijd is in elke klasse 20 seconden.

In de -15 is het ook toegestaan om offerworpen zoals bijvoorbeeld tomoe nage te maken en mag je verwurgen. In de -18 is het ook nog toegestaan om armklemmen te maken. In de -12 mogen al deze technieken dus absoluut niet!

Als de wedstrijd begint, dan wordt het ingewikkeld. De twee judoka’s beginnen en de scheidsrechter probeert te zien hoe het gaat. Als je een worp maakt en de tegenstander valt op zijn/haar zij dan score je een yuko. Als hij/zij bijna helemaal op zijn rug gaat, of je werpt en je houdt hem/haar niet vast maar hij/zij valt wel op zijn/haar rug dan score je een wazari. Als je je tegenstander plat op zijn/haar rug weet te werpen en je hebt nog steeds controle over hem/haar dan score je een ippon en heb je gelijk gewonnen. Score je een yuko of een wazari, dan kun je nog proberen hem op de grond te kantelen en hem in een houdgreep te pakken. Als dit lukt en je houdt hebt 20 seconden vast dan score je ook een ippon. Als je staande al een wazari had gescored en vervolgens maak je een houdgreep, dan hoef je nog maar 15 seconden vast te houden voor een ippon.

Als de wedstrijd heel spannend is, en beide judoka’s scoren een yuko en een wazari bijvoorbeeld, of beide judoka’s scoren helemaal niks, dan bepaald de scheidsrechter wie er gewonnen heeft aan de hand van wie het meest heeft ingezet. Het kan ook nog zo zijn dat de ene judoka 5 yuko’s heeft gescored en de andere judoka 1 wazari, dan telt de hoogste punt. En heeft de judoka met de wazari dus gewonnen.

Als de wedstrijd afgelopen is, dan vult de jury tafel de scores in. Elske heeft 1 wazari en 2 yuko’s gescored in de wedstrijd, Jornt heeft 4 yuko’s gescored dus Elske wint.

Ippon
Wazari
Yuko
Beslissing
10 punten
7 punten
5 punten
1 punt

Omdat alleen maar de hoogste punt telt, dus de ene wazari van Elske komt er in het lege vakje van Elske 7 te staan en in het lege vakje van Jornt 0 te staan (omdat hij verloren heeft).

score

Als alle wedstrijden zijn geweest dan bekijkt de jury tafel wie de meeste gewonnen wedstrijden heeft, dan kijken ze naar het totaal aantal punten en dan geven ze aan wie welke prijs gewonnen heeft. Het kan zo zijn, dat 1 judoka 3 gewonnen wedstrijden heeft en maar 3 punten heeft verdiend, terwijl een andere judoka 2 gewonnen wedstrijden heeft en 20 punten, dan wint toch de ene judoka met de meeste gewonnen wedstrijden. Het kan ook zo zijn, dat twee judoka’s evenveel gewonnen wedstrijden hebben, dan wordt er gekeken naar wie de meeste punten heeft. Als dat ook gelijk is, dan kijken ze naar het onderling resultaat. Wie heeft van de ander gewonnen, en dan is die judoka kampioen.