Mijn eerste judo wedstrijd

Mijn eerste wedstrijd

Een judowedstrijd is altijd spannend, maar wordt minder intimiderend naarmate je meer ervaring opdoet. Kennis van de procedure helpt je voorbereiden.

In onze agenda kun je zien aan welke toernooien je met de Kings mee kunt doen en welke trainer er dan aanwezig is. Niet op elk toernooi is een trainer aanwezig, we willen de judoka’s wel graag de mogelijkheid geven om mee te doen, maar we zijn niet een wedstrijdclub. Trainers worden ook niet betaald voor de wedstrijden (hooguit een kilometervergoeding soms), zij doen dit alleen omdat ze het leuk vinden.

Registratie verloopt via de website judokings.nl, onder ‘Wedstrijden‘. Na inschrijving zorgt onze club voor de aanmelding bij de organisatie. Enkele weken later plaatsen wij de toegangskaarten online, die je moet downloaden, printen en meenemen voor de weging en aanmelding. (Heb je niet een printer? Schrijf dan de informatie even over op een briefje.)

Op dit kaartje zie je de gegevens van de judoka staan. De gewichtsklasse -36kg geeft aan dat de judoka onder dat gewicht moet zitten. Ben je te zwaar, of veel lichter dan aangegeven dan kun je dit voor de datum die op het kaartje staat aangeven zodat we nog kunnen kijken of je in een andere poule moet komen.

De onderste regel geeft aan in welke Poule je zit, J24 bijvoorbeeld, dan staat er dat je judoën moet op Mat 1 en de weging is van 0800u tot 08.30u, je wedstrijden beginnen dan op mat 1 om 09.00u.

Het is wel handig om wat contant geld mee te nemen naar de judowedstrijd, vaak moet je een kleine bijdrage betalen als entree om het judo toernooi betaalbaar te houden. Pinnen is dan niet altijd mogelijk!

Zorg dat je goed gevoed en gehydrateerd bent voor optimale prestaties. Een flesje water, je judopak en een rode judoband zijn essentieel. Voor de jongsten en de beginnende judoka’s onder ons is er eigenlijk altijd een leenband beschikbaar bij de wedstrijdtafel, die krijg je dus op het toernooi.

Zodra je bij de sporthal aankomt wordt er binnen altijd duidelijk aangegeven waar de weging is. Wegen is een standaardprocedure om je gewichtsklasse te bevestigen. Bij twijfel over je gewicht, contacteer de organisatie voor een klasse wijziging. Daarna kun je nog even in de kantine gaan zitten en vervolgens ga je de zaal in, de ouders gaan dan vaak op de tribune zitten, heel soms kunnen ze in de zaal op een bankje zitten.

In de sporthal zoek je de juiste judomat en jurytafel op basis van de informatie op je kaartje. Vervolgens meld je je bij je trainer als die er is. Als er geen judotrainer is, dan kun je bij de judomat gaan zitten en helpen de mensen achter de wedstrijdtafel jou met alles wat er gebeuren moet. Let goed op, de mensen roepen je naam als je moet judoën, loop dan naar de tafel en dan helpen ze je.

Wacht bij de jurytafel tot je wordt opgeroepen. De onderste naam op het kaartje draagt de rode band voor duidelijk onderscheid.

Poules worden duidelijk weergegeven, met open vakjes die de wedstrijden aanduiden. De leeftijdsklasse bepaalt de duur van de wedstrijd en de toegestane technieken, met iedereen ‘jarig’ op 1 januari.

Wedstrijdduur varieert: 2 minuten voor -12, 3 voor -15, 4 voor -18, en 5 voor oudere judoka’s.

In de -15 klasse zijn offerworpen en verwurgingen toegestaan; in de -18 ook armklemmen. In de -12 klasse zijn deze technieken verboden.

Punten worden toegekend voor worpen: wazari voor bijna een rugval, en ippon voor een volledige rugval met controle, wat directe winst betekent. Een wazari gevolgd door een houdgreep van 15 seconden resulteert ook in ippon.

Bij gelijke stand beslist de scheidsrechter op basis van inzet. De hoogste score bepaalt de winnaar.

Na de wedstrijd registreert de jury de scores. De judoka met de meeste gewonnen wedstrijden of, bij gelijkspel, de meeste punten wint. Bij een gelijke stand telt het onderlinge resultaat.

Puntentelling:

  • Ippon: 10 punten
  • Wazari: 7 punten
  • Beslissing: 1 punt

Alleen de hoogste score telt, dus een wazari overtroeft meerdere yuko’s.

De jury bepaalt uiteindelijk de winnaar op basis van gewonnen wedstrijden en punten. Bij een gelijk aantal gewonnen wedstrijden telt het totaal aantal punten, en bij een gelijke stand het onderlinge resultaat.

Neem altijd je prijs of aandenken mee naar de volgende judo training, dan kun je samen met je meester of juf de wedstrijd nog een keer tijdens het begin van de les bespreken!